fbpx

A haj a mindennapi munkák során is veszélyben lehet

Korábbi cikkeinkben elvétve volt már róla szó, milyen fontos, hogy megfelelően tudjon szellőzni a fejbőr. Sok betegség és kellemetlen következmény megelőzhető, ha a hajhagymáink és fejbőrünk sejtjei megfelelő oxigénmennyiséghez jutnak. Például elkerülhető vele a korpásodás és mindenki rémálma, a hajhullás. Sokak viszont olyan környezetben dolgoznak, ahol ezt nehéz kivitelezni a kötelező öltözködési szabályok miatt is.

Akik építkezéseken, gyárakban vagy más veszélyes helyen dolgoznak, számukra egyértelmű, miért kell védőfelszerelés, zárt ruházat, vagy folyamatosan fejükön levő védősapka. Segítségükkel megelőzhetők kisebb balesetek, vagy a komolyabbak enyhíthetőbbek. Viszont az állandóan, levegőtől elzárt ruházatban a fejbőr befülled, nem tud levegőzni. Sok dolgozó annyira belemerül a napi rutinba, hogy bele sem gondol, közben mit vét haja egészsége ellen.

Akik magukra ismertek, nekik megoldás lehet, ha szünetekben megszabadulnak néhány percre a védőfelszerelésüktől és átfésülik hajukat. A letapadt hajszálakat így átmozgatva felfrissülhet fejbőrük, amiért a hajhagymák biztosan hálásak lesznek.

Másik ilyen hajra veszélyes környezet a sok porral, kosszal járó munkavégzés. Ebben az esetben a hajra tapadt szennyeződések zárják el az utat az oxigén előtt. Emellett az apró idegen anyagok irritálhatják a fejbőrt, viszketegséget előidézve. A fejbőr túlzott kaparászása sem tesz jót a hajhagymáknak, emellett apró sebek is keletkezhetnek, melyek a portól be is gyulladhatnak.

Az ilyen környezetben dolgozóknak ajánlott, ha munkájuk után mindig hajat mosnak. Természetesen csakis kizárólag gyakori hajmosáshoz készített, gyengéd és kímélő samponokkal! Hiszen a fejbőr túlzott vegyszerezése
sem megoldás.

Természetesen ezek csak apró trükkök, az örökletes kopaszodás sajnos nem előzhető meg ilyen módon. Ha minden praktika ellenére is nőnek a kopaszodó területek, érdemes szakértőhöz fordulnia! A hajátültetés az egyetlen végleges megoldás ilyen esetben.