fbpx

Hajhullás vérszegénység miatt?

A vérszegénység jelei többek között a fáradékonyság, ingerlékenység, fázékonyság és sápadtság. De ezen kívül jelentkezhet még fülzúgás, fejfájás, szédülés, a bőr kiszáradása valamint megjelenhet a hajhullás is tünetként.

Utóbbinak oka a fejbőr vérellátásának felborulásában keresendő. Mivel kevés vér jut el a fejbőrön található hajszálerekbe és így a hajhagymákhoz is, a hajszálak frissességét biztosító tápanyag erősen megcsappan. A hajhagymák és hajszálak elgyengülnek, elvékonyodnak. Ennek következtében először ritkásabb lesz a frizura, majd szép lassan kialakul az egyenletes hajhullás.

Általánosságban elmondható, hogy a vérszegénységet vashiány kialakulása okozza. A vashiány következtében nem tud megfelelő mennyiségű vörösvértest termelődni szervezetünkben. A vashiány konkrét, jellegzetes tünetei a hányingeres gyakori rosszullét és étvágytalanság. Az eddig felsorolt tünetek együttes jelenléte szinte biztosan vérszegénységre utal, ám egyenként más és más okozói is lehetnek, ezért érdemes orvoshoz fordulni észlelésükkor.

Vérszegénységet okozhat még például alkohol- és dohányzási problémák, de felléphet terhességkor vagy helytelen táplálkozás következményeként is. A gyomorbántalmakról és különböző fertőzésekről nem is beszélve. Ráadásul több fajtája is létezik, mindegyik más jellegzetes tünettel. Így ha szervezetünkben bármi rendelleneset is tapasztalunk, legyen az akár egy rendszeres rosszullét vagy látszólag semmiből jött hajhullás, mindenképpen
érdemes szakértőhöz fordulni!